Ennen matkaa

Usein sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja tämä pätee myös matkasuunnitelmien tekoon. Kun suunnittelet lähteväsi kiertämään Suomea tai yöpyväsi muutoin leirintäalueella, kannattaa muutamia asioita selvittää etukäteen. Ensinnäkin kannattaa miettiä, miten haluat majoittua. Jos sinulla on matkailuauto tai –vaunu, lienee tämä helpoin ja luontevin vaihtoehto. Jos taas liikut pelkällä autolla, voit valita leirintäalueella joko mökki- tai telttamajoituksen. Mökkimajoitus tulee tietenkin huomattavasti telttamajoitusta kalliimmaksi, mutta osa pitää tätä miellyttävämpänä vaihtoehtona. Osa taas on sitä mieltä, että nukkuminen teltassa lähellä luontoa on loman yksi kohokohdista. Tämä on pitkälti makukysymys. Jos valitset mökkimajoituksen, selvitä etukäteen, mitä mökistä löytyy. Osa leirintäalueiden mökeistä saattaa olla erittäinkin vaatimattomia.

Selvitä muutoinkin leirintäalueen tarjoamat palvelut etukäteen, jotta voit suunnitella paremmin mitä sinun tulee ottaa matkalle mukaan ja missä aiot syödä. Tutustu myös leirintäalueiden ajo-ohjekarttoihin, jotta osaat varmasti perille. Matkasi suunnittelun tueksi löydät paljon hyödyllisiä linkkejä internetistä. Esimerkiksi erilaisten matkailualan järjestöjen sekä reittisuunnittelupalveluiden sivuille kannattanee tutustua. Jos aiot kiertää Suomea ristiin rastiin, kannattaa selvittää eri kohteidesi etäisyydet jo etukäteen sekä arvioida ajoon tarvittava aika. Sesonkiaikoina, joka Suomessa ajoittuu kesä-elokuuhun, leirintäalueilla saattaa olla tungosta, joten paikat kannattaa usein varata etukäteen. Selvitä etukäteen mitä maksamasi hinta sisältää.

Turvallisuus on asia, johon kannattaa kiinnittää suurta huomiota sekä ennen matkaa että matkan aikana. Monet tekijät vaikuttavat siihen, kuinka turvallista karavaanarin matkan taittaminen on. Esimerkiksi käyttämäsi ajoneuvon kunnosta kannattaa pitää hyvä huoli. Tämän lisäksi tulee varmistaa jo ennen matkaa, että osaat varmasti käsitellä ajoneuvoa, jolla olet lähdössä liikkeelle. Oman ajotaidon jatkuva kehittäminen sekä oikeanlainen asenne liikenteessä ovat valttikortteja, jotka kannattaa ottaa mukaan jokaiselle matkalle. Onnettomuusriskejä voidaan minimoida tutustumalla omaan ajoneuvoon sekä harjoittelemalla ajoneuvoyhdistelmällä ajoa ennen matkalle lähtöä. Kuljettajan tulisi myös kyetä arvioimaan omaa henkistä sekä fyysistä kuntoaan sekä mahdollisia tekijöitä tai rajoituksia, jotka vaikuttavat hänen ajokykyynsä tai –taitoonsa. Väsyneenä ajaminen on selkeä riski.
Ympäristöasioiden huomioiminen on tärkeää myös matkailussa, minkä vuoksi onkin tärkeää tutustua karavaanarin ympäristöohjeisiin jo ennen matkalle lähtöä. Ympäristövastuullisuus koskee myös karavaanareita ja yksinkertaisten käytännön vinkkien avulla on matkanteon haitallisia ympäristövaikutuksia mahdollista vähentää. Ympäristöohjeiden lisäksi on tärkeää tutustua leirintäalueen omiin ohjeisiin, jotta osaat ottaa muut leiriytyjät huomioon leirintäalueen vaatimalla tavalla.

Sähköinen matkustajailmoitus

Suomen leirintäalueita varten on luotu sähköinen matkustajailmoitusjärjestelmä, jonka kautta voit ilmoittaa matkustajatiedot leirintäalueelle jo etukäteen. Tämä nopeuttaa asioimista saapuessasi leirintäalueelle. Matkustajailmoituksen tekeminen on lakisääteinen velvollisuus ja tämä velvoite koskee myös leirintäalueita. Matkustajailmoitus on helppo tulostaa internetistä ja täyttää etukäteen ja luovuttaa täytettynä sekä allekirjoitettuna leirintäalueen henkilökunnalle. Henkilöllisyys tulee todistaa matkustajailmoitusta luovutettaessa leirintäalueen henkilökunnalle. Jos matkustat ryhmässä, valitse ryhmämatkustajailmoitus.

Etukortit

Tietyillä etukorteilla on mahdollista saada leirintäaluekohtaisia alennuksia. Ota selvää näistä alennuksista etukäteen ja mieti, kannattaisiko tällaisia etukortteja hankkia. Jos majoitut usein leirintäalueella, saattavat nämä edut olla erityisen rahanarvoisia. Osa korteista sisältää leirintämaksuluoton, mikä tarkoittaa sitä, että voit maksaa leirintämaksut vasta poistuessasi leirintäalueelta. Korttiin saattaa sisältyä myös vastuu- sekä tapaturmavakuutus. Selvitä mitä nämä mahdolliset vakuutukset korvaavat ja ovatko ne mahdollisesti voimassa Suomen lisäksi myös muualla Euroopassa. Selvitä myös onko kortilla mahdollista saada alennuksia myös leirintäalueen ulkopuolella, kuten laivayhtiöiltä tai tiemaksuista.

Joillakin leirintäalueilla yöpymisen voi maksaa etukäteen ostettavalla camping-shekillä, joita käyttämällä on mahdollista säästää jopa puolet normaalihintaisen yöpymisen hinnasta. Kannattaa selvittää etukäteen, vastaanottaako leirintäalue, jolla aiot yöpyä, tällaisia shekkejä. Shekit on myös mahdollista ladata erityiseen maksukorttiin, jolloin paperishekkejä ei tarvitse enää kuljettaa lainkaan mukana.